Afghanistan

Capital
Kabul
President
Hibatullah Akhundzada
Government type
Islamic Emirate
Continent
Asia
Driving side
Right

Population

3,893,106

Last updated:

1 Nov

Area

652,864 km2

Last updated:

1 Nov

Currency

Afghani "AFN"

Last updated:

1 Nov

Official Language

Dari and Pashto

Last updated:

1 Nov

Phone code number

+93

Last updated:

1 Nov

Internet TLD

.af

Last updated:

1 Nov

Average monthly salary

170 $

Last updated:

1 Nov

Total millionaires

123 persons

Last updated:

1 Nov

Total billionaires

0 persons

Last updated:

1 Nov

Military power

13%

Passport rank

116

Last updated:

1 Nov

Visa free

26 country

Last updated:

1 Nov

Religions in Afghanistan

Islam 99.7%, others 0.3%

Info about Afghanistan (History)

Afghanistan is a mountain country and landlocked at the crossroads of Central and South Asia. It borders Pakistan to the east, south, and Iran to the west and Turkmenistan and Uzbekistan to the north, and Tajikistan and China to the northeast. The country is predominantly mountainous, with plains to the north and southwest that are separated by the Hindu Kush mountains. Its population as of 2020 is 31.5 million, mainly Pashtuns, Tajiks, Hazaras, and Uzbeks. Kabul is it is capital and largest city.

Human habitation in Afghanistan ( Islamic Emirate of Afghanistan) dates back to the Middle Paleolithic, and the country's strategic position along the Silk Road linked it to the cultures of the Middle East and other parts of Asia. This land has historically been home to various peoples and has witnessed numerous military campaigns, including those of Alexander the Great, Mauryas, Muslim Arabs, Mongols, British, USSR, and Americans (with coalition allies). It is called the "graveyard of empires," although it was inhabited at different periods of its history. The land also served as a source from which the Greco-Bactrians, Kushans, Hephthalites, Samanids, Saffarids, Ghaznavids, Gorids, Khaldzhi, Moguls, Hotaki, Durrani, and others rose, forming large empires.

The modern state of Afghanistan began with the Hotaki and Durrani dynasties in the eighteenth century. In the late nineteenth century, Afghanistan became a buffer state in the Great Game between British India and the Russian Empire. After the Third Anglo-Afghan War in 1919, the country liberated itself from foreign domination, finally becoming the Kingdom of Afghanistan in June 1926 under King Amanullah Khan. This kingdom lasted for almost fifty years until King Zahir was overthrown, and a republic was created in July 1973. In 1978, after the second coup, Afghanistan became a socialist state, provoking the Soviet-Afghan war in the 1980s against the mujahideen rebels. By 1996, most of Afghanistan was overrun by the Taliban, an Islamic fundamentalist group that ruled most of the country as a totalitarian regime for five years. The Taliban were ousted from power following the 2001 US invasion but still controlled much of the country. The 20-year war between the US-backed government and the Taliban ended with the Taliban offensive in 2021 and the subsequent fall of Kabul, which brought the Taliban back to power.

The country has a high level of terrorism, poverty, and malnutrition among children. Afghanistan's economy ranks 96th in the world with a gross domestic product (GDP) of $ 72.9 billion at purchasing power parity; The country is much worse in terms of GDP per capita (PPP), ranking 169th out of 186 countries as of 2018.

Important information about Afghanistan

1- What is the population of Afghanistan?

answer: The total population of Afghanistan is 3,893,106 in 2021.


2- Who is the president of Afghanistan?

answer: Hibatullah Akhundzada is the current president of Afghanistan.


3- What is the area of Afghanistan?

answer: The total area of Afghanistan is 652,864 km2 .


4- What is the official language of Afghanistan?

answer: The official language of Afghanistan is Dari and Pashto .


5- What is the currency of Afghanistan?

answer: The currency of Afghanistan is Afghani "AFN" .


6- How much is the average salary in Afghanistan?

answer: The average salary in Afghanistan is 170$ in 2021.


7- What is the passport rank of Afghanistan?

answer: The passport rank of Afghanistan is 116 in 2021.


8- How many countries we can travel with passport of Afghanistan without visa?

answer: You can travel to 26 countries with passport of Afghanistan .


9- What is the phone number code of Afghanistan?

answer: The phone number code of Afghanistan is +93 .


10- What is internet TLD of Afghanistan?

answer: The internet TLD of Afghanistan is .af


11- How many billionaires are in Afghanistan?

answer: The total number of billionaires in Afghanistan is " 0 person" in 2021.


12- How many millionaires are in Afghanistan?

answer: The total number of millionaires in Afghanistan is " 123 person" in 2021.


Other countries